press

ST (2021)
ST (2020)
Kulturprofiler i Medelpad, reportage av Susanne Holmlund ST 2020-07-12
(till reportaget)
Konstperspektiv (2019)
Ur reportage om konststafetten i Söderhamns kommun
VLT (2019)
Om utställningen på Västerås konsthall. Erik Jersenius VLT 2020-09-21
ST (2018)
Om utställningen på Sundsvalls museum Susanne Holmlund ST 2018-11-16
Björn Gimstedt
Galleri Versalen, Sundsvall
Skulpturer och tavlor i järn
11–25 oktober 2008

Utrycksfullt i järn
Konstnären och musikern Björn Gimstedt från Sundsvall ställer ut sina humoristiska och djupsinniga järnarbeten på Versalen i oktober. Det är ett sant nöje att vandra runt i lokalen och med sina sinnen uppleva skulpturerna och tavlorna. Mitt på golvet har en stor mygga bitit sig fast. Den suger med en sådan koncentrerad frenesi att den nog har hittat någonting matnyttigt i golvet.
Vid fönstret står Damen med hunden, en rostig skulptur som gestaltar en dam på promenad med sin lilla hund. Hon har gått med sin hund i ur och skur så länge att både hon och hunden har börjat rosta. Men hon fortsätter ändå.
Till vänster om myggan finns de mindre skulpturerna Morgonchock och Titta TV. På den ena ser en människofigur på tv, på den andra läser en man en tidning. Stora ondskefulla spjut sticker ut ur respektive massmedium. De är riktade mot läsaren/betraktaren. Skulpturerna förmedlar en bild av media som hot mot den lilla människan. Runt om i galleriet finns också fyra ”Väktare av det offentliga rummet”. Det är mindre människoskulpturer beväpnade med långa spjut. Kanske försvarar de det offentliga rummet mot obehöriga inkräktare, men vilka är dessa obehöriga inkräktare och borde inte de också få uttala sig?
En rolig skulptur heter Kort sammanfattning. På den går det några järnstänger hit och dit och det är uppenbart att konstnären sett någon föreläsare eller annan talare göra en kort sammanfattning av det nyss sagda på just det här sättet.
På väggarna hänger tavlor i järn. Allt är i järn, både bilden och ramen. Det är som om de vill avbilda vanliga, målade tavlor, men i ett annat material. Bilderna är gjorda med en sorts reliefteknik som ger djupverkan. Skuggeffekter och skiftningar i järnet gör att de blir otroligt levande och nyanserade. Det är märkligt att det går att åstadkomma något sådant i detta material.
Ibland, som i Älven, skapas bilden av det som inte finns där; i tomheten mellan några vågrörelser formulerade i järn.
Riktigt tjurig är konstnärens bild av Sundsvall. Den visar stadens södra infart, i höjd med Kubal. Vi ser en bit av E4:an, en blå skylt med texten Sundsvall, ett busksnår och så Kubals stora skorstenar.
Det finns en kraft i Björn Gimstedts arbeten som tycks komma från hans envisa kamp med det obändiga materialet. Men det handlar också om en djup uttrycksvilja. Han går till botten med sig själv för att hitta vad han vill ha sagt.
Galleri Versalen är just nu ett bra ställe att muntra upp sig på. Glöm bara inte att lägga en slant i konstnärens insamlingsbössa till förmån för bankväsendet.

Text och foto: Karin Kämsby
081020
Gotlands Tidning, Dagbladet, Sundsvalls Tidning, Hudiksvalls Tidning, Tidskriften Veteranen
CV VIDEO BÖCKER